Tekoälyn hyödyntäminen ei ole enää tulevaisuuden visio, vaan nykyhetken todellisuus. Tekoäly on ’must have’, kuten eräs AIStart Tekoälyhautomo-ohjelmaan osallistuneen yrityksen edustaja totesi. Ilman sitä yritys ei säily kilpailukykyisenä tulevaisuudessa – mutta millaiset ovat ensiaskeleet tekoälyn käyttöön otossa?
Tekoälyn onnistunut käyttöönotto työpaikoilla vaatii teknologian lisäksi ihmisten ja prosessien sopeuttamista. Parhaiten menestyvät yritykset integroivat tekoälyn osaksi päivittäistä työtä, jolloin se tukee päätöksentekoa ja tuo tuottavuus- sekä kilpailuetua. Pk-yrityksille tekoäly ei ole irrallinen työkalu, vaan sitä tulisi hyödyntää asteittain omien tarpeiden mukaan.
AIStart tekoälyhautomon toiminnasta vastaava Haaga-Helia panostaa tekoälyn soveltamiseen liiketoiminnassa osallistumalla useisiin tekoälyä koskeviin TKI-hankkeisiin. AIStartin asiantuntijat kirjoittavat keväällä artikkelin, joka neuvoo yrityksiä ensiaskeleiden ottamisessa tekoälyn tiellä. Ota alta vinkit talteen, alkuperäisen artikkelin voit lukea täältä.
Tekoäly voi merkittävästi tehostaa pk-yritysten toimintaa, asiakaskokemusta ja kilpailukykyä. Haasteena on usein runsas työkalutarjonta, joten hyvä lähtökohta on hyödyntää jo käytössä olevia ympäristöjä, kuten Googlen tai Microsoftin ratkaisuja tai CRM-järjestelmiä. Tekoäly parantaa asiakastiedon analysointia ja mahdollistaa henkilökohtaisemman asiakaskokemuksen. Samalla on tärkeää huomioida tietoturva ja yksityisyys, erityisesti arkaluontoisten tietojen käsittelyssä.
CRM-järjestelmissä tekoäly syventää asiakasymmärrystä ja parantaa markkinointistrategioita edistyneen analytiikan avulla. Tämä auttaa pk-yrityksiä hyödyntämään tietoa strategisemmin ja kasvattamaan asiakastyytyväisyyttä.
Generatiivinen tekoäly, kuten ChatGPT, avaa uusia mahdollisuuksia sisällöntuotantoon, datan tulkintaan ja asiakasvuorovaikutukseen. Se voi parantaa asiakaskokemusta ja tuoda kilpailuetua lähes reaaliaikaisella vuorovaikutuksella. Kokeilut ovat avain osaamisen kehittämiseen ja mahdollisuuksien tunnistamiseen.
Tekoälyn onnistunut käyttöönotto pk-yrityksissä edellyttää huolellista suunnittelua ja vaiheittaista etenemistä. Oman kokemuksemme perusteella olemme koonneet seuraavat askeleet, jotka voivat auttaa yrityksiä hyödyntämään tekoälyä tehokkaasti.
Pk-yritykset voivat edetä hallitusti tekoälyn hyödyntämisessä aloittamalla yhdestä tutusta ympäristöstä. Tämä vähentää riskejä, tehostaa resurssien käyttöä ja tukee henkilöstön sopeutumista muutokseen. Vahvan perustan rakentamisen jälkeen tekoälyn käyttöä on helpompi laajentaa muihin työkaluihin, mikä edistää jatkuvaa kilpailukykyä ja innovointia.
Tekoälyn onnistunut käyttöönotto edellyttää myös kulttuurista muutosta. Innostus, oppimishalu ja itseohjautuvuus ovat keskeisiä tekoälyvalmiin yrityskulttuurin elementtejä. Tekoälyhautomo-hankkeen kokemusten mukaan myös epäilevämmin suhtautuvat yritykset ovat kiinnostuneita oppimaan, mikä korostaa johdonmukaisen etenemisen ja avoimen asenteen merkitystä tekoälyn omaksumisessa.